KOVID 19

KOVID 19

Korona virus

Zaštitimo i sebe i druge

Naš osnovni prioritet je zdravlje učenika. Stoga smo sproveli sve potrebne mere preventive i zaštite kako bi omogućili neometani početak rada Doma i bezbedan život u njemu od početka školske godine u septembru.

Prijava za vakcinaciju zaposlenih u Domu

Svi zaposleni u Domu učenika koji to žele mogu iskazati interesovanje za vakcinaciju na portalu eUprava.

Stalno pratimo i rigorozno sprovodimo odluke i preporuke Vlade, kriznog štaba i nadležnih ministarstava. Mere koje uvodimo u Domu od početka školske godine podrazumevaju i sledeće:

 • Obavezno nošenje zaštitnih maski
 • Poboljšani režimi čišćenja i sterilizacije
 • Monitoring zdravstvenog stanja učenika
 • Održavanje fizičke distance
 • Zoniranje i jednosmerni sistemi kretanja
 • Svakodnevno praćenje informacija i preporuka nadležnih

Detaljne mere možete saznati iz Pravilnika i Procedura u vezi primene preventivnih mera u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ u Domu učenika srednjih škola u Vršcu, kao i iz Uputstva.

Proceduru postupanja u situacijama kada postoji osnovana sumnja da učenik/student ili zaposleni u Domu učenika srednjih škola u Vršcu ima KOVID19 možete preuzeti ovde.

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Republici Srbiji, kao i kretanje epidemije u drugim Evropskim zemljama, a u vezi sa pojavom i transmisijom delta i omikron varijante virusa SARS-CoV-2, obuhvata vakcinacijom, očekivane efekte novog talasa na kapacitete zdravstvenog sistema i društo u celini, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dao je predloge izmena Priloga 7 i Priloga 16 Stručno-metodološkog uputstva za sprečavanje unošenja i kontrolu širenja COVID-19 u Republici Srbiji. Preuzmite Prilog 7 i Prilog 16.

Osnovni principi za sprečavanje širenja COVID-19 u domovima za smeštaj učenika

Učenici i osoblje doma, roditelji i drugi posetioci koji imaju bilo koji od sledećih simptoma (kašalj, povišena telesna temperatura, otežano disanje/kratak dah, nagli gubitak čula mirisa, ukusa ili promene ukusa, glavobolja, jeza, bolovi u mišićima, povraćanje i/ili proliv) ne treba da dolaze u dom.

Učenicima starosti 12 godina i više, kao i zaposlenima u domovima, posebno učenicima i zaposlenima koji su u većem riziku od teškog oblika COVID-19 infekcije, kao i osobama koje su u bliskom kontaktu sa ovim posebno osetljivim kategorijama, preporučuje se vakcinacija protiv COVID-19.

U domu je neophodno održavanje fizičke distance za učenike, osoblje doma, roditelje i druge posetioce od najmanje 1 metar, a poželjno 2 metra.

Sve aktivnosti treba sprovoditi na takav način da se  okupljanja učenika kao i osoblja i organizuju tako da je moguće održavanje fizičke distance od najmanje jednog, a poželjno dva metra uz redovno provetravanje i održavanje higijene prostora u kome se aktivnosti odvijaju.

Potrebno je da se obezbede i sprovode uslovi za:

 • redovnu nabavku osnovnog potrošnog materijala za sprovođenje higijensko-sanitarnih postupaka;
 • redovno pranje ruku vodom i sapunom i/ili dezinfekciju ruku dezificijensima na bazi 70% alkohola;
 • redovno čišćenje sredine (površine: prostora, predmeta i opreme);
 • redovnu proveru funkcionalnosti uređaja za snabdevanje pijaćom vodom, sanitacijom i higijenom i njihovo redovno održavanje;
 • redovno provetravanje svih prostorija gde borave učenici, nastavno i nenastavno  osoblje;
 • redovno uklanjanje otpada na bezbedan način, uz korišćenje opreme za ličnu zaštitu.

1.   Postupanje sa učenicima i osobljem doma koji imaju bilo koji od sledećih simptoma ili znakova sumnje na COVID-19 (kašalj, povišena telesna temperatura, otežano disanje/kratak dah, nagli gubitak čula mirisa, ukusa ili promene ukusa, glavobolja, jeza, bolovi u mišićima, povraćanje i/ili proliv).

 • Ukoliko se simptomi COVID-19 pojave pre dolaska u dom  (odnosi se na učenike pre useljenja ili povratka u dom nakoh raspusta ili drugih odsustava ili osoblja koje dolazi na rad od kuće)

Ne odlaziti u dom i istovremeno obavestiti nadležnu osobu u domu. Javiti se u COVID-19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Pratiti preporuke lekara iz COVID-19 ambulante.

 • Ukoliko se simptomi COVID-19 pojave tokom boravka u domu

Osoblje doma: potrebno je da se osoba sa simptomima bolesti odmah javi u COVID-19 ambulantu nadležnog doma zdravlja.

Učenici: vaspitač vodi učenika u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja. Do postavljanja dijagnoze bolesti učenika izolovati od drugih osoba u domu i obavestiti roditelja/staratelja koji treba da tokom narednih 24 časa preuzme dete. O učeniku, do dolaska roditelja/staratelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku tokom boravka sa detetom, a prostoriju nakon odlaska učenika očistiti i dezinfikovati.

2.   Mere smanjenja rizika unosa SARS-CoV-2 virusa

 • Učenici prilikom useljenja ili povratka u dom nakon raspusta ili drugih odsustava i osoblje doma ne treba da dolaze u dolaze u dom ukoliko imaju  bilo koji od sledećih simptoma ili znakova koji mogu ukazati na bolest COVID-19: kašalj, povišena telesna temperatura, otežano disanje/kratak dah, nagli gubitak čula mirisa, ukusa ili promene ukusa, glavobolja, jeza, bolovi u mišićima, povraćanje i/ili proliv.
 • Učenici i osoblje doma ne treba da dolaze u dom ukoliko su identifikovani kao bliski kontakti osobe obolele od COVID-19 u porodici ili domaćinstvu, već treba da ostanu u karantinu u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.
 • Učenici i osoblje doma koji su se javili lekaru u matičnom domu zdravlja zbog pojave simptoma ili znakova koji mogu ukazivati na COVID-19 ne treba da dolaze u dom dok čekaju rezultat testiranja, odnosno dok ne dobiju negativan rezultat testiranja na COVID-19.

3.   Održavanje fizičke distance

 • Edukovati učenike i osoblje doma o značaju održavanja fizičke distance za sprečavanje širenja infekcije. Postaviti vidna obaveštenja/postere o značaju održavanja fizičke distance.
 • Održavati fizičku distancu sa drugim osobama u domu od najmanje 1 metra, a poželjno je i 2 metra. Potrebno je održavanje rastojanja tokom svih aktivnosti.
 • Posebno voditi računa o održavanju fizičke distance u prostorijama za zajedničku uputrebu. Ne stvarati gužve. Obavezno nositi zaštitnu masku.
 • Ne održavati  proslave i druga okupljanja u domu.

4.   Nošenje maski

Učenici i osoblje doma sve vreme boravka u domu van svojih smeštajnih jedinica treba da nose maske.

Učenici:

 • Masku učenik treba da nosi pri ulasku u dom, pa sve do dolaska u svoju sobu.
 • Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van sobe.
 • Tokom boravka u domu može da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali maska treba da se koristi na ispravan način – tako da pokriva nos, usta i bradu. Ne sme se koristiti maska koja je zaprljana ili ovlažena.
 • Nije dozvoljeno menjanje maski među učenicima.

Član 1

Pravilnikom o npocedurama y vezi npemene preventivnih mera u cilju sprečavanja pojave i širenja,,COVID 19″ ( dalje „pravilnik) jasno se definišu obaveze, odgovornosti i ponašanje zaposlenih, učenika i studenata u Domu učenika srednjih škola Vršac.

Član 2

Sve odredbe Pravilnika o kućnom redu u Domu učenika srednjih škola Vršac i Pravilnika o kućnom redu za studente u Domu učenika srednjih škola Vršac, kao i odredbe ostalih internih akata koje su u suprotnosti sa ovim Pravilnikom, ne primenjuju se dok je Pravilnik na snazi.

Član 3

Procedure se primenjuju u Domu učenika srednjih škola Vršac počev od 01.09.2020. godine pa sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti ,,COVID 19″ i sve dok je proglašena epidemija u RS.

Procedure će biti menjane i dopunjavane, shodno stručnim uputstvima koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bude donosilo, usled promena aktuelne epidemiološke situacije.

Procedure su odštampane uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Ovaj pravilnik će se objaviti na sajtu i na oglasnoj tabli Doma učenika srednjih škola Vršac

 • Prilikom ulaska u Dom svaki učenik prolazi kroz dezobarijeru i dezinfekciju ruke. Domar/radnik obezbeđenja bez oružja vrši bezkontaktno merenje temperature učenicima i obaveštava dežurnog vaspitača ukoliko učenik ima povišenu temperaturu;
 • Učenici su obavezni da svako jutro ličnim toplomerom samostalno mere temperaturu (nisu dozvonjeni toplomeri sa živom) i ukoliko imaju povišenu temperaturu i/ili druge simptome koji ukazuju na simptome virusa COVID-19, obavezni su da odmah o tome obaveste dežurnog vaspitača;
 • U toku večernje prozivke dežurni vaspitači vrše beskontaktno merenje temperature učenicima;
 • Po dolasku iz škole učenik direktno ide u svoju sobu, pere ruke i dolazi u trpezariju na obroke.
 • Učenici treba da nose maske u objektu, a obavezno tokom kretanja  kroz zajedničke prostorije i tokom  stajanja na liniji u trpezariji, poštujući  distancu od najmanje 1,5 metar; maske za učenike su u obavezi da obezbede roditelji;
 • Prilikom ulaska u trpezariju svaki učenik prolazi kroz dezobarijeru, na označenom mestu vrši dezinfekciju ruku (pranjem ruku) a o čemu vaspitač vodi računa;
 • Ulaz u trpezariju obavljaće se isključivo iz sport sale/prijemni hol, izlaz iz iste prema dvorištu doma;
 • Na liniji u trpezariji neće biti samoposluživanja, već kuvari sipaju hranu i dodaju pribor za jelo;
 • Na stolovima u trpezariji nema stolnjaka, učenici sede tako da poštuju propisanu distancu. Kada završe obrok, dežurna spremačica vrši dezinfekciju stola, nakon čega je ponovo moguće sesti za isti. Zabranjeno međusobno deljenje hrane i pribora za jelo;
 • Tokom trajanja obroka učeniku se preporučuje što kraće zadržavanje u trpezariji;
 • U trpezariji može u isto vreme biti maksimalno 27 osoba;
 • Po preporuci Ministarstva zdravlja vezano za maksimalan broj osoba u prostoriji (jedna osoba na 4 metra kvadratna), u zajedničkim prostorijama na vidnom mestu istaknuta su obaveštenja o broju učenika koji mogu istovremeno boraviti u toj prostoriji uz poštovanje i ostalih mera prevencije i zaštite;
 • Korišćenje zajedničkih kupatila mora biti korišćeno tako da istovremeno samo dve osobe smeju boraviti u istom; Učenici su obavezni da nakon korišćenja kupatila ostave isto uredno;
 • Učenici su obavezni da vode ličnu higijenu, često peru ruke, a prostor koji koriste u svakom momentu ostave čistim i urednim;
 • Ukoliko se ustanovi povišena temperatura kod učenika dežurni vaspitač odnosno domar/radnik obezbeđenja bez oružja obaveštava direktora i nadležnog lekara koji daje preporuke o daljem postupanju. Istovremeno se obaveštavaju i roditelji učenika. Ukoliko roditelji učenika žive u blizini doma, učenik se smešta u sobu za izolaciju do dolaska roditelja koji su u obavezi da odvedu učenika kod lekara;
 • Ukoliko je učeniku određena mera samoizolacije zbog bolesti, rizičnog kontakta ili sumnje na bolest, smešta se u sobu za izolaciju do dolaska roditelja ili drugog zakonskog zastupnika. Roditelji su u obavezi da dođu u ustanovu hitno, a najkasnije u roku od 24 časa;
 • Ukoliko je po proceni nadležnog lekara, neophodno hitno postupanje, a roditelj ili drugi zakonski zastupnik nije u mogućnosti dođe u ustanovu, poziva se hitna pomoć ili se na drugi način omogućava pružanje usluge zdravstvene zaštite;
 • Ukoliko postoji sumnja da više učenika ima „COVID 19“ ili se utvrdi prisustvo bolesti kod nekog od učenika neodložno se obaveštava nadležni epidemiolog i druge službe radi preduzimanja potrebnih mera;
 • Nisu dozvoljene posete u sobama učenika, okupljanje u hodnicima, na stepeništu i drugim zajedničkim prostorijama više od dozvoljenog maksimalnog broja i bez korišćenja zaštitnih maski;
 • Sve ostale aktivnosti u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.

Svi zaposleni u Domu učenika srednjih škola u Vršcu obavezni su da:

 • Pre ulaska u prostorije Doma učenika srednjih škola u Vršcu obave beskontaktno merenje temperature kod domar/radnika obezbeđenja bez oružja;
 • Pre ulaska u Dom izvrše obaveznu dezinfekciju ruku i obuće;
 • Dezinfikuju opremu za rad koju koriste (radni sto, telefon, tastatura i sl.) u toku rada; držanje otvorenih prozora u kancelarijama kod god je to moguće; provetravanje kancelarija što češće;
 • Namenski i pravilno koriste zaštitne maske tako da ista prekrije nos, usta i bradu, u zatvorenom prostoru, kao i prilikom kontakata sa učenicima/studentima;
 • Dodatno brinu o svojoj higijeni tako što će redovno i pravilno prati ruke vodom najmanje 20 sekundi; drže minimalno rastojanje od 1,5 metra u odnosu na druga lica, a posebno u zatvorenom prostoru;
 • Obavezno obaveste neposrednog rukovodica ukoliko posumnjaju na simptome „COVID 19“ kod sebe, učenika/studenata, kod drugih zaposlenih ili članova svoje porodice; neposredni rukovodilac udaljava i upućuje na pregled kod nadležnog lekara;
 • Pre napuštanja radnog mesta, radno mesto i sredstva za rad ostave u stanju da ne ugoržavaju druge zaposlene;
 • Svi zaposleni dužni da poštuju sve naredbe i druge propise u vezi mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 koji su na snazi u RS.
 • Sve ostale aktivnosti  u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.
 • Prilikom ulaska u ustanovu zaposleni je dužan da izvrši dezinfekciju ruku i obuće i beskontaktno merenje temperature;
 • U garderobi se kuvari presvlače. Zaposleni je dužan da ličnu odeću drži odvojeno od sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu i radnog odela. Radna odeća i obuća zaposlenih mora da bude čista i uredna;
 • Prilikom ulaska u kuhinjski blok zaposleni vrše dezinfekciju ruku i moraju imati zaštitne maske i rukavice;
 • Pre, kao i nakon distribucije obroka, izvršiti dezinfekciju radnih površina, samouslužne linije, kuhinjske opreme i kompletnog sitnog inventara;
 • Obroci se distribuiraju na sledeći način: smenu organizovati na način da je jedan zaposleni na liniji i ima zadatak da daje izabrani obrok učeniku zajedno sa priborom za jelo;
 • Učenicima je zabranjeno samostalno uzimanje hrane;
 • U trpezariji su zabranjeni zajednički so, biber, šećer kao i namirnice koje se inače zajedno koriste poput kečapa, senfa, majoneza itd.
 • Večeru organizovati češće kao lanč paket kako bi se smanjila učestalost boravka učenika u trpezariji;
 • Posle podele doručka higijenu trpezarije sprovode kuvari;
 • Kontrolisati postupak pranja posuđa-obavezno mašinsko pranje u mašini za sudove na temperaturi većoj od 60 stepeni;
 • Kuhinjski otpad odnose portiri/radnici obezbeđenja bez oružja;
 • Dezinfekciju kvaka i sanitarnog čvora u kuhiskom bloku vršiti što češće;
 • Poštovanje distance između zaposlenih, 1,5 metar;
 • Zaposleni u kuhinji primenjuju načela dobre higijenske prakse u skladu sa HACCP standardom;
 • Pri korišćenju dezinfekcionih sredstava voditi računa o pravilnoj primeni u skladu sa uputstvom proizvođača a posebno voditi računa da dezinfekciono sredstvo ne dođe u konkat sa hranom;
 • Sve ostale aktivnosti  u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.
 • Domar/radnik obezbeđenja bez oružja je obavezan pri dolasku na posao da
  • dezinfikuje obuću, ruke kao i da bezkontaktnim toplomerom sebi izmeri temperaturu;
  • zatim pristupa dezinfekciji svog radnog mesta koje je u obavezi da dezinfikuje svakodnevno pri dolasku na posao kao i nakon završetka smene;
 • Domar/radnik obezbeđenja bez oružja nikom ne dozvoljava ulazak u objekat bez zaštitne maske;
 • Prilikom ulaska učenika, studenata, zaposlenih i trećih lica u Dom učenika srednjih škola u Vršcu, domar/radnik obezbeđenja bez oružja dužan je da kontroliše da li se vrši dezinfekcija obuće putem dezobarijere i dezinfenkcija ruku (alkohol min. 70%);
 • Domar/radnik obezbeđenja bez oružja vrši merenje telesne temperature učenicima, studentima, zaposlenima i trećim licima beskontaktnim toplomerom;
 • Domar/radnik obezbeđenja bez oružja je obavezan da prijavi dežurnoj spremačici ukoliko primeti da je nestalo dezinfekcionih sredstava;
 • Ako učenik/student ima povišenu temperaturu domar/radnik obezbeđenja bez oružja obaveštava dežurnog vaspitača ili vaspitača koji je u pripravnosti/ zaposlenog zaduženog za studentska pitanja, koji dalje postupa po proceduri;
 • U slučaju da se zadesi zaposleni ili treće lice sa povišenom temperaturom ili simptomima nalik prehladi ili gripu, odnosno osoba ima simptome koji ukazuju na „COVID 19“ zaposleni je dužan da im ne dozvoli ulaz u objekat. O tome obaveštava neposrednog rukovodioca i direktora;
 • Sve ostale aktivnosti  u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.
 • Prilikom ulaska u ustanovu spremačice/tehničar za održavanje odeće su dužne da izvrše dezinfekciju ruku i obuće i beskontaktno merenje temperature;
 • Spremačice su obavezne da tokom svog rada nose maske i rukavice;
 • Radni dan početi provetravanjem, otvaranjem vrata i prozora gde god je moguće, (sanitarni čvorovi, hodnici, zajedničke prostorije, zbornica, biblioteka…);
 • Kvake, gelendere, rukohvate, prekidače, ručke na prozorima, stolice, zajedničke prostorije, radne površine, sanitarni čvorovi, podovi i oprema se moraju min. 2 put, a po potrebi i više,  u toku smene čistiti i dezinfikovati uz upotrebu dezinfekcionih sredstava( u skladu sa uputstvom proizvođača, voditi računa o racionalnom korišćenju)  i o tome voditi evidenciju (upisivati se na listama),
 • U sanitarnim čvorovima voditi računa da uvek ima tečnog sapuna u dozerima,sredstava za dezinfekciju ruku u bocama sa raspršivačem, ubrusa, toalet papira i kesa za odlaganje otpada;
 • Spremačice vode računa da u svim zajedničkim prostorijama bude dovoljno dezinfekcionih sredstava;
 • Spremačice vode računa da su dezobarijere uvek čiste i napunjene dezinfekcionim sredstvom;
 • Spremačica koja je po utvrđenom rasporedu u trepezariji prilikom podele obroka ima obavezu da pre početka, u toku i posle obroka dezinfikuje trpezarijske stolove;
 • Na stolovima u trepezariji nema stolnjaka, a kada učenik/student završi sa obrokom dežurna spremačica vrši dezinfekciju, nakon čega je ponovo moguće sesti za isti;
 • Čišćenje i dezinfekciju trepezarije posle završene večere vrše spremačice iz popodnevne smene;
 • Tehničar održavanja odeće vodi evidenciju o izdatoj posteljini koju je obavezno prati jednom nedeljno;
 • Sve ostale aktivnosti  u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.

Vaspitači u Domu učenika srednjih škola u Vršcu obavezni su da:

 • Pre ulaska u prostorije Doma učenika srednjih škola u Vršacu izvrše obaveznu dezinfekciju ruku i obuće;obave beskontaktno merenje temperature kod domara/radnika obezbeđenja bez oružja;
 • Dezinfikuju opremu za rad koju koriste (radni sto, telefon, tastatura i sl.) i to rade konstatno u toku rada;
 • Namenski i pravilno koriste zaštitne maske tako da ista prekrije nos, usta i bradu, u zatvorenom prostoru, kao i prilikom kontakata sa učenicima i ostalim zaposlenima u Domu;
 • Svaki vaspitač je dužan da svako jutro dobije infomraciju o visini temperature svakog učenika;
 • Vodi računa o poštovanju preventivnih mera kod učenika; nošenje maski gde treba i na način na koji je to pravilno; poštovanje distance; vodi računa da nema zadržavanja po hodnicima; skupljanje dece po sobama, hodnicima,stepeništu;
 • Maske nisu obavezne jedino kada je omogućena distanca između dece, u dvorištu Doma i u trepezariji dok se obavlja obrok;
 • Vaspitač vodi računa da se poštuje maksimalan broj učenika u zajedničkim prostorijama;
 • Vaspitač konstantno ukazuje učeniku na pojačanu higijenu, često pranje ruku;
 • U toku obroka, vapitač je obavezan da boravi u trepezariji i da vodi računa o dezinfekciji ruku svakoga ko uđe u trepezariju; vaspitač je obavezan da se na liniji poštuje distanca između učenika, kao i pravilo sedenja poštujući distancu od min.1,5 metar; vaspitač takođe vodi računa o tome da se učenik ne zadržava previše u trepezariji kako bi i ostali mogli da se posluže;
 • Maksimalan broj osoba u trepezariji u isto vreme je 27.
 • Plan rada ustanove u Program vaspitnog rada potrebno je isplanirati u skladu sa epidemiološkom situacijom; Osnovni cilj u školskoj 2020/21 godini je pružanje podrške učenicima u procesu školovanja i čuvanje njihovog zdravlja i bezbednosti;
 • Vaspitač je obavezan da održava sekcije na način na koji neugrožava učesnike iste; 15 učesnika sekcije istovremeno maksimum; poštovanje fizičke distance, nošenje maski;
 • Vaspitač je obavezan da svako veče na prozivci bezkontaktno izmeri temperaturu učenicima i evidentira zatečeno stanje u knjigu dežurstava;
 • Obavezno obaveste neposrednog rukovodica ukoliko posumnjaju na simptome „COVID 19“ kod sebe, učenika, kod drugih zaposlenih ili članova svoje porodice;
 • Ukoliko se ustanovi povišena temperatura kod učenika dežurni vaspitač odnosno domar/radnik obezbeđenja bez oružja obaveštava direktora i nadležnog lekara koji daje preporuke o daljem postupanju. Istovremeno se obaveštavaju i roditelji učenika. Ukoliko roditelji učenika žive u blizini doma, učenik se smešta u sobu za izolaciju do dolaska roditelja koji su u obavezi da odvedu učenika kod lekara;
 • Ukoliko je učeniku određena mera samoizolacije zbog bolesti, rizičnog kontakta ili sumnje na bolest smešta se u sobu za izolaciju do dolaska roditelja ili drugog zakonskog zastupnika. Roditelji su u obavezi da dođu u ustanovu hitno, a najkasnije u roku od 24 časa;
 • Ukoliko je po proceni nadležnog lekara, neophodno hitno postupanje, a roditelj ili drugi zakonski zastupnik nije u mogućnosti dođe u ustanovu, poziva se hitna pomoć ili se na drugi način omogućava pružanje usluge zdravstvene zaštite;
 • Ukoliko postoji sumnja da više učenika ima „COVID 19“ ili se utvrdi prisustvo bolesti kod nekog od učenika/studenta neodložno se obaveštava nadležni epidemiolog i druge službe radi preduzimanja potrebnih mera;
 • Sve ostale aktivnosti  u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.
 • Prilikom ulaska u Dom svaki student prolazi kroz dezobarijeru i vrši dezinfekciju ruku. Domar/radnik obezbeđenja bez oružja, bezkontaktno meri temperaturu studentima i obaveštava zaposlenog zaduženog za studentska pitanja ukoliko student ima povišenu temperaturu.
 • Nošenje maske je obavezno, tako da maska prekriva usta, nos i bradu i to prilikom kretanja kroz hodnik ili boravka u zajedničkim prostorijama koje se dele sa više osoba i tokom stajanja u trpezariji. Dozvoljeno je odložiti masku u prostoru gde je između osoba obezbeđena fizička distanca, veća od 1,5 m.
 • Studenti su dužni da sami obezbede maske.
 • Obavezno je održavanje propisane  udaljenosti od najmanje 1,5  metra u svim pravcima prilikom boravka i spavanja.
 • Čekanje za hranu u menzi mora biti u redu sa razmakom među studentima od 1,5 metra, a studenti dok čekaju u redu na liniji moraju nositi maske. Maska se skida samo tokom jela.
 • Svako ko ulazi u trepezariju vrši dezinfekciju ruku (pranjem ruku) i obavezno prolazi kroz dezobarijeru.
 • Ulaz u trepezariju obavljaće se isključivo iz sport sale Doma, izlaz iz iste prema dvorištu.
 • Na liniji u trepezariji nema samoposluživanja, već kuvari sipaju hranu i dodaju pribor za jelo. Studenti za stolovima sede na međusobnoj udaljenosti od najmanje metar i po. Nema stolnjaka na stolovima, a kada student napusti sto, dežurna spremačica vrši dezinfekciju, nakon čega je moguće ponovo sesti za isti.
 • Nakon završenog obroka, odlaže se pribor i napušta trpezarija, bez nepotrebnog zadržavanja.
 • U trepezariji može u isto vreme biti maksimalno 27 osoba.
 • Po preporuci Ministarstva zdravlja vezano za maksimalan broj osoba u prostoriji (jedna osoba na 4 metra kvadratna), u zajedničkim prostorijama na vidnom mestu biće istaknuta obaveštenja o broju osoba koji mogu istovremeno boraviti u toj prostoriji uz poštovanje i ostalih mera prevencija;
 • Korišćenje zajedničkih kupatila mora biti korišćeno tako da istovremeno samo dve osobe smeju boraviti u istom; Studenti su obavezni da nakon korišćenja kupatila ostave isto uredno;

 

 • Neophodno je da studenti svakodnevno prate svoje zdravstveno stanje i ukoliko se pojave simptomi respiratorne infekcije, i u slučaju sumnje na  COVID 19, da se jave na neke od sledećih brojeva:
  • Centar za respiratorne infekcije 013/809 000
  • OB VRŠAC ul. Abraševićeva bb, Vršac, 062/ 80-31-620
  • Hitna pomoć 013/839 538
  • SOS telefon za psihološku pomoć građanima 063 162 1918
  • Zavod za javno zdravlje Pančevo – nadležni epidemiolog – kontakt telefon 062 886 9721

ili odu do COVID AMBULANTE DOMA ZDRAVLJA VRŠAC, ul.Abraševićeva bb, Vršac.

 • Takođe, ukoliko se pojave simptomi respiratorne infekcije, i u slučaju sumnje na COVID 19, dužni su da obaveste zaposlenu zaduženu za studentska pitanja, Slađanu Đurđev na broj: 060/7075246, koja  odmah obaveštava direktora.
 • Kod domara/radnika obezbeđenja bez oružja se nalazi bezkontaktni TOPLOMER kojim u svako vreme student možete izmeriti svoju telesnu temperaturu.
 • Zabranjene su posete, prenoćišta i slavlja u sobama.
 • Potrebno je da studenti kad god mogu drže otvorene prozore i provetravaju prostorije u kojima borave.
 • Potrebno je da dozvole spremačicama da uđu u sobe kako bi izvršili potrebno dezinfikovanje podova, zidova, vrata, stolova, stolica, kvaka, prekidača za svetlo, ručki ormarića, slavina i drugih površina koje koristi veći broj lica.
 • Posteljinu menjati i prati najmanje jednom nedeljno.
 • Održavati pojačanu ličnu i higijenu svog životnog i radnog prostora, a naročito voditi računa o čišćenju i dezinfekciju radnih stolova, tastatura, telefona, olovaka i sl.
 • Treba izbegavati bliske kontakte, posebno sa oosboma koje imaju simptome prehlade i gripa, smanjiti društvene aktivnosti i izbegavati odlazak na javna mesta bez adekvatne ventilacije.
 • Sve ostale aktivnosti  u cilju sprečavanja pojave i širenja „COVID 19“ regulisane su Posebnim planom primene mera radi sprečavanja COVID – 19, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, a donet na osnovu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti (Sl. Glasnik br. 94/2020 uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i procedurama.